ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

ΡΑΠΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΥ... ΕΝ ΜΕΡΕΙ!


Τι αναφέρει το ΣτΕ


Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος Δημήτρης Σκαλστούνης και εισηγήτρια η Σταυρούλα Κτιστάκη) έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η μεταβολή (νόμος 4623/2019) του τρόπου ανάδειξης αντιδημάρχου δημοτικού συμβουλίου Κοινότητας άνω των 300 κατοίκων αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου 2019. 

Συγκεκριμένα κρίθηκε αντίθετη στο άρθρο 5 του Συντάγματος για το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι καθώς νοθεύει την εκφρασθείσα θέληση των εκλογέων των νησιωτικών δημοτικών κοινοτήτων.

Σύμφωνα με το ΣτΕ ο επίμαχος νόμος παραβιάζει τις αρχές της λαϊκής κυριαρχίας, της ισότητας των όρων του εκλογικού ανταγωνισμού και της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης του λαϊκού φρονήματος, που διέπουν τις εκλογές για την ανάδειξη των αρχών των οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης και απορρέουν από τα άρθρα 1, 4, 5, 51, 52 και 102 του Συντάγματος.

Τι είχε συμβεί

Με βάση το πλαίσιο με το οποίο διεξήχθησαν οι δημοτικές εκλογές στις 26 Μαΐου 2019 (δηλαδή τον «Κλεισθένη»), στις νησιωτικές δημοτικές ενότητες των νησιωτικών δήμων θα αναλάμβανε το αξίωμα του (χωρικού) αντιδημάρχου όποιος εκλεγόταν δημοτικός σύμβουλος σε κάθε μία από αυτές τις μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, ανεξαρτήτως παράταξης, ακόμα κι αν ανήκε σε μειοψηφούντα-αντιπολιτευόμενο συνδυασμό.

Με τον «νόμο Θεοδωρικάκου», αντιδήμαρχος στις νησιωτικές δημοτικές ενότητες θα μπορούσε να οριστεί μόνο κάποιος «[δημοτικός] σύμβουλος της πλειοψηφίας», όπως αναφέρει το άρθρο 5 του νόμου 4623/2019. Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ από τις 9 Αυγούστου του 2019, δηλαδή λίγο πριν αναλάβουν καθήκοντα οι νέες δημοτικές αρχές (1η Σεπτεμβρίου 2019) και οριστούν αντιδήμαρχοι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (με κοινή ανακοίνωση των στελεχών του Κ. Ζαχαριάδη και Μ. Χατζηγιαννάκη), σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ υπογραμμίζει ότι «ο νομοθέτης, σύμφωνα με την απόφαση, επεμβαίνει, μετά τη διεξαγωγή των εκλογών και μάλιστα σε χρόνο κατά τον οποίο έχουν ήδη εξαχθεί τα εκλογικά αποτελέσματα στην ανάδειξη οργάνου διοίκησης του Δήμου, με αποτέλεσμα να παραβιάζονται οι αρχές της λαϊκής κυριαρχίας, της ισότητας των όρων του εκλογικού ανταγωνισμού και της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης του λαϊκού φρονήματος».

Η προσφυγή του Ν. Νομικού

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο δημοτικός σύμβουλος Σχοινούσας Νίκος Νομικός, μέλος της παράταξης «Δύναμη Δημιουργίας» που ήρθε τρίτη σε δύναμη στις εκλογές για τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Διεκδικώντας το δικαίωμα να εκπροσωπήσει το νησί του –καθώς, με βάση τον «Κλεισθένη», θα έπρεπε να είναι αυτός αντιδήμαρχος Σχοινούσας– ο κ. Νομικός προσέφυγε στη Δικαιοσύνη.

Σε μια πρώτη απόφαση, το Γ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι είναι αντίθετη προς το Σύνταγμα η ρύθμιση με την οποία τροποποιήθηκε το πλαίσιο ορισμού αντιδημάρχων σε νησιωτικές δημοτικές ενότητες της χώρας. Και έτσι, το θέμα έφτασε στην Ολομέλεια του ΣτΕ.
Τι έπεται

Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ αποτελεί ένα ηχηρό «ράπισμα» στον νόμο Θεοδωρικάκου, αλλά ενδέχεται να μην είναι το μοναδικό. Κι αυτό γιατί εκκρεμούν οι αποφάσεις της Ολομέλειας για άλλες δύο περιπτώσεις που ήδη έχουν κριθεί αντισυνταγματικές σε επίπεδο Τμήματος.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την αλλαγή του τρόπου ανάδειξης προέδρων κοινοτήτων άνω των 300 κατοίκων, καθώς και για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων των δημοτικών συμβουλίων προς τις επιτροπές των Δήμων, οι οποίες συγκροτούνται με πλειοψηφίες 3/5 υπέρ των παρατάξεων των δημάρχων.

«Η Νέα Δημοκρατία, μόλις πριν τέσσερις ημέρες, δια στόματος του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Πέτσα σε απάντηση επίκαιρης ερώτησης που καταθέσαμε, μας κουνούσε το δάχτυλο, λέγοντας ότι αναμένουν τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ. 
Τώρα που ξεκίνησαν να εκδίδονται αποφάσεις περί αντισυνταγματικών νομοθετημάτων της κυβέρνησης, ελπίζουμε να μην σταλούν για μετάφραση και χαθούν και εκεί τα καίρια σημεία. 

Δυστυχώς, όμως, η χώρα μας και η Αυτοδιοίκηση τα χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας φαίνονται χαμένοι στη μετάφραση», ανέφερε καυστικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


ΤΟ ΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΥ. 
ΕΝΑΝ ΝΟΜΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ 4622/2019 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΩΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΙΣ 3 ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ ΤΟΥ.
ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΥ 4623/2019 ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΛΥΕΤΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΩΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΤΕΛΕΙ ΟΛΑ.
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΙΡΝΕΙ ΡΟΛΟ "ΓΛΑΣΤΡΑΣ" ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η "ΒΟΥΛΗ" ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΑ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.

ΕΚΤΟΣ ΒΕΒΑΙΩΣ ΤΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ ΟΤΙ ΜΕ ΑΛΛΟΝ ΝΟΜΟ ΕΚΛΕΧΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΝ ΝΟΜΟ ΒΡΗΚΑΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ. ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ, 1 ΜΗΝΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΠΕΡΑΣΑΝ 2 ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΥΟΥΝ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΣΜΟ ΙΣΩΣ ΥΠΗΡΧΕ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ.

ΚΙ ΟΣΕΣ ΚΟΡΩΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝ ΒΓΑΖΕΙ ΤΩΡΑ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ... ΗΤΑΝ ΕΠΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ  ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ 4389/2016 ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ, ΜΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ, ΜΕ ΑΦΑΝΕΙΣ ΜΕΤΟΧΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΕΝΤΑΞΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΜΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΣΕ ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ.

ΤΟ Ο,ΤΙ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ Ο ΕΝΑΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΑΙ ΑΔΙΚΟ ΝΟΜΟ. ΜΠΟΡΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΟΥΣΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΚΑΝΕ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ.

ΑΣ ΜΗΝ ΓΕΛΙΟΜΑΣΤΕ... 
ΟΥΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΧΟΥΜΕ, ΟΥΤΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

 Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ,  Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗΣ ΜΑΣ. ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ... 

ΚΙ ΟΣΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΣ ΒΑΖΟΥΝ...

ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΕ.

ΕΔΩ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΝ...

ΕΧΟΥΜΕ ΙΕΡΟ ΚΑΘΗΚΟΝ
ΝΑ ΑΝΑΚΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ,
ΝΑ ΑΝΑΔΟΜΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ
ΚΑΙ ΕΛΕΦΘΕΡΟΙ ΑΠΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, ΥΛΙΚΑ, Ή ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΕΣΜΑ

ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΡΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ
ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΑΝΕΛΙΚΤΙΚΗ ΤΡΟΧΙΑ
ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ.

Η ΕΝΩΣΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ.
ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ!

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΑΣ

ΩΣ ΕΘΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΑΣ
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΓΜΕΝΗ.
ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΩΘΕΙΤΕ..
Η ΕΛΛΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ "ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ" ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΜΕ ΑΡ. ΠΡΩΤ. 6199/4-9-2015 ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ. Η ΑΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ.



Προγραμματικές δηλώσεις "ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ"

                ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ Ε.ΣΥ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ 2 ΠΙΝΔΟΥ 75 ΚΑΜΑΤΕΡΟ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210- 23874848 ΚΙΝ. 692661223

ΕΜΑIL e.sykamaterou2@gmail.com


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια