ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

(Βίντεο) Η Παιδεία σήμερα και πώς σχεδιάζεται η επόμενη μέρα


Ο Δημήτρης Αλαμπάνος, καθηγητής Φυσικής Αγωγής και υποψήφιος βουλευτής με την ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ στην Α' Ανατολικής Αττικής καλεσμένος του Γιώργου Βοντετσιάνου στην εκπομπή "ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΑΝΑ-ΛΥΣΕΙΣ" σε μια συζήτηση εφ όλης της ύλης για την Παιδεία.

Πώς είναι η κατάσταση στα σχολεία μας σήμερα, ποια τα μεγάλα προβλήματα που έγιναν πλέον διαχρονικά και ποιο το σχέδιο της ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ για το νευραλγικό αυτό τομέα...

    ΙΛΛΥΡΙΑ WEB TV | Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ 

"... Η κατάσταση είναι ακριβώς όπως ήταν πριν από 40 χρόνια, που θυμάμαι τον εαυτόν μου μαθητή του δημοτικού σχολείου. Δεν έχει αλλάξει σχεδόν τίποτα. 
'Ιδιο κλίμα, ίδιες εγκαταστάσεις περίπου, πολλές φορές είναι ακόμα και τα ίδια κτίρια, ούτε τα κτίρια δεν έχουν αλλάξει, η ίδια νοοτροπία και ίδιος τρόπος εκπαίδευσης....Δυστυχώς δεν έχουν αλλάξει τα πράγματα.
 Τσιμέντο παντού, όσον αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις , γενικώς πάρα πολλά έχουν μείνει τα ίδια, κάτι που είναι ανεπίτρεπτο στην κοινωνία που ζούμε. 
Στις τελευταίες δεκαετίες έχουν αλλάξει τα πάντα, αλλά δυστυχώς οι τάξεις που γίνεται το μάθημα σήμερα με τον τρόπο που γίνεται έχει παραμείνει το ίδιο και απαράλλακτο..." μας λέει ο κ. Αλαμπάνος, εκπαιδευτικός και ο ίδιος αντιμετωπίζει καθημερινά προβλήματα.

Και συμπληρώνει: " Όταν όμως η υλικοτεχνική υποδομή είναι τέτοια, ο χώρος που κάνεις το μάθημα είναι τσιμέντο, κάγκελα, τζάμια και γενικώς δεν εμπνέει για την διαδικασία της μάθησης, δεν εμπνέει ούτε τον καθηγητή, ούτε τον μαθητή. Όταν οι μισθοί που το κράτος δίνει στους εκπαιδευτικούς είναι μισθοί πείνας…Βέβαια, θα μου πείτε σε όλους τους κλάδους τα τελευταία χρόνια οι μισθοί δεν είναι αυτοί που έπρεπε να είναι αλλά ο εκπαιδευτικός είναι ένα λειτούργημα.

Ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να εμπνέει τον μαθητή για να μπει στην διαδικασία της παιδείας και για να εμπνεύσεις θα πρέπει η Πολιτεία να σου έχει λύσει το βιοποριστικό σου πρόβλημα..."

Στην συνέχεια αναφέρθηκε για τους χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που ενώ έχουν φτάσει σε μεγάλες ηλικίες συνεχίζουν να είναι στην διαδικασία της αναπλήρωσης και τι σημαίνει αυτό, όπως ο ίδιος μας περιγράφει:

"...Σημαίνει ότι προσλαμβάνεσαι για 9-10 μήνες, το καλοκαίρι απολύεσαι και μπαίνεις στο ταμείο ανεργίας, του χρόνου δεν γνωρίζεις αν θα είσαι κάπου και δεν γνωρίζεις, αν σε προσλάβει ξανά, πού θα σε στείλει!

Μπορεί τέλος Αυγούστου να σου έρθει ένα χαρτί ή ένα e-mail και να σου λέει ότι «σε 3 ημέρες πρέπει να είσαι στο τάδε νησί…»


Το ερώτημα όμως είναι: πέραν από το περιβάλλον γίνονται προσπάθειες προκειμένου να γίνει παροχή παιδείας στο ελληνικό σχολείο ή μήπως το πρόβλημα είναι ακόμα βαθύτερο και δεν παρέχεται παιδεία;

Τι είναι "παιδεία" ενός ανθρώπου και ποιος είναι ο ρόλος του "εκπαιδευτικού" μας συστήματος;

Ο κ. Αλαμπάνος μας δίνει τις απαντήσεις, αναφερόμενος και σε ένα προσωπικό παράδειγμα:

"....Σκοπός θα έπρεπε να είναι να μάθει στον μαθητή να αναζητά μόνος του την αλήθεια, να αναζητά την πραγματική γνώση, γιατί αυτό θα πρέπει να κάνει η γνώση. Πληροφορίες υπάρχουν παντού γύρω μας είτε στα σχολικά βιβλία, είτε στους υπολογιστές, και οπουδήποτε κινούμαστε και ζούμε, αλλά ο σκοπός είναι να έχει ο μαθητής την δυνατότητα και την ικανότητα –αυτό είναι η παιδεία- να διαχειριστεί αυτές τις πληροφορίες και να αναζητήσει την αλήθεια.

Ένα πραγματικό παράδειγμα από την προσωπική μου εμπειρία.

Ένα από τα μαθήματα τα οποία ήταν τα εργαστήρια δεξιοτήτων των μαθητών που ουσιαστικά όπως το λέει η λέξη, είναι κάποια εργαστήρια που αναπτύσσεις τις δεξιότητες των μαθητών.

Μία από τις δεξιότητες, η σημαντικότερη ήταν η δεξιότητα της κριτικής σκέψης. Όταν κάναμε το μάθημα της κλιματικής αλλαγής, μας δόθηκε η οδηγία από ΥΕΠ δηλαδή από το ανάλογο ίδρυμα που κατευθύνει την παιδεία εκεί που θέλει, μας δώσανε να πούμε για την κλιματική αλλαγή, τις συνέπειες του θερμοκηπίου κτλ.

Ο σωστός εκπαιδευτικός κατ’ εμέ δεν θα έπρεπε να πάρει απλά ένα βίντεο να το δώσει στους μαθητές ή ένα κείμενο και να τους πει: «αυτή είναι η αλήθεια, μάθετε την!»/. Θα πρέπει να τους δώσει και την επιστημονική άποψη άλλων επιστημόνων που λένε το αντίθετο. Θα πρέπει να ακούσουν οι μαθητές την επιχειρηματολογία και των δύο επιστημονικών απόψεων, έτσι ώστε μόνοι τους να αμφισβητήσουν και τις δύο απόψεις και μέσα από την προσωπική τους αναζήτηση να μπορέσουν να καταλήξουν ποιο είναι αληθινό και τι όχι. 
Τι είναι αυτό που θέλουν να σου περάσουν κάποιοι, με τι κίνητρα και τι όχι. Δεν σημαίνει αυτό να απορρίπτεις ο,τιδήποτε σου δίνεται.
 Αυτό που μιλάω είναι η αμφισβήτηση. Νομίζω η λέξη κλειδί μέσα στην παιδεία είναι η αμφισβήτηση. Θα πρέπει να αμφισβητείς ο,τιδήποτε σου παρέχεται, να το ψάξεις και  να το δεχτείς, εφόσον σου αποδειχτεί και η επιχειρηματολογία είναι τέτοια που να σε καλύπτει.

Αυτός ακριβώς ήταν ο ρόλος μου εμένα ως εκπαιδευτικός στο μάθημα. Να δώσω στον μαθητή να καταλάβει ότι σε όλα τα θέματα υπάρχει και η αντίθετη άποψη. "Ακούστε τα! Στόχος μου", πάντα τους τόνιζα, "είναι να σας προβληματίσω κι όχι να σας δώσω εγώ την αλήθεια. Να σκέφτεστε.." και μέσα από την ανταλλαγή απόψεων που κάναμε στο εργαστήριο μας να καταλήξουμε κι ο καθένας να επιχειρηματολογήσει.

Έτσι θα έπρεπε να είναι η παιδεία. Δεν θα πρέπει να δώσεις την γνώση έτοιμη. Να τον οδηγήσεις στην γνώση και εκεί να γίνει χρήση του ταλέντου κάθε μαθητή και ουσιαστικά, να τον βοηθήσεις ώστε να μπορέσει να ξεδιπλώσει τις ικανότητες του...."


Και συνεχίζει: "...Η παιδεία είναι ο στυλοβάτης της ανθρώπινης κοινωνίας που ζούμε, της πολιτείας στην οποία ζούμε, της πολιτείας της οποίας θέλουμε να δημιουργήσουμε την επόμενη μέρα. Η Πολιτεία θέλει και δεν είναι τύχη, να διατηρεί χαμηλό το επίπεδο της παιδείας. Δεν θέλει οι μελλοντικοί πολίτες της να μάθουν να σκέφτονται, να μάθουν να αμφισβητούν γιατί προτιμάει να τις δίνει την «αλήθεια» έτοιμη, μασημένη τροφή. «Αυτό είναι, μην το αμφισβητείς και αυτό θα κάνουμε».

Τι μέλλει γενέσθαι όμως με τους εκπαιδευτικούς και πώς όμως θα είναι η "παιδεία" με την διακυβέρνηση της χώρας από τον Πολιτικό Φορέα Ελλήνων Συνέλευσις;

Ο κ. Αλαμπάνος ήταν σαφής: "Στην παιδεία θα στηριχθούμε για να δημιουργήσουμε την Πολιτεία την επόμενη μέρα. Απαραίτητη προυπόθεση είναι να αντιληφθούν οι Έλληνες πολίτες ότι πρέπει να ενωθούμε μεταξύ μας. Αυτή είναι η μόνη προυπόθεση. Δεν υπάρχει άλλη. Όλα τα άλλα υπάρχουν κι είναι έτοιμα.

Θα πρέπει να αφήσουμε πίσω μας ο,τιδήποτε μας χωρίζει. Ποια είναι αυτά; Τα πολιτικά κόμματα, τα δόγματα, οι ψευδοιδεολογίες και οπαδισμός.

Αν τα αφήσουμε στην άκρη και ενωθούμε κάτω από τον κοινό στόχο και σκοπό που είναι η κοινή ιστορία, το κοινό παρελθόν μας οι πρόγονοι μας αλλά κυρίως το μέλλον των παιδιών μας, αν ενωθούμε κάτω από τον ιερό σκοπό θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε την Πολιτεία. Κι ο πρώτος πυλώνας για να έχει στέρεες βάσεις είναι η Παιδεία.

Δεν πρέπει να παρέχεται απλή μόρφωση. Αυτό που γίνεται σήμερα είναι ότι το εκπαιδευτικό σύστημα μορφώνει τους μαθητές και δεν τους δίνει παιδεία. Και αν κάνουμε μια ετυμολογική ανάλυση της μόρφωσης, είναι από την λέξη μορφή. Ουσιαστικά παίρνει ένα παιδί και του δίνει την μορφή ενός πολίτη που η Πολιτεία επιθυμεί.

Μα, ο στόχος δεν είναι η μόρφωση. Να μορφώσουμε τους ανθρώπους όπως ακριβώς θέλουμε. Ο στόχος είναι να τους αφήσουμε να δημιουργήσουν και να ανελιχθούν ο καθένας μέσα από τα ταλέντα του και μέσα από αυτό που αξίζει. Μέσα από την παροχή ίσων ευκαιριών φυσικά. Το μόνο πλαίσιο που θα πρέπει να τίθεται μέσα σε αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα θα είναι το Αξιακό σύστημα. Οι ανθρώπινες αξίες και αρχές. Δεν νοείται παιδεία έξω από το Αξιακό σύστημα και μάλιστα, η παιδεία ενός ανθρώπου αποφαίνεται μέσα από τις πράξεις του κι όχι από τις γνώσεις του. Για να δείς έναν άνθρωπο αν έχει παιδεία, θα πρέπει να δεις πώς φέρεται όχι τι γνωρίζει. Μπορεί να γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις, αλλά να μην το κάνεις.

Άρα λοιπόν με οδηγό το Αξιακό σύστημα που θα είναι η διδαχή η πρώτιστη στο ελληνικό σχολείο γι αυτό καλούμε τους πολίτες που μας ακούνε σήμερα να δουν τις προγραμματικές μας δηλώσεις ότι εκεί θα στηριχθεί το πρόγραμμα μας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ώστε να δημιουργήσουμε Έλληνες Πολίτες και μια Ελλήνων Πολιτεία όπως την αξίζουμε.

Ο μαθητής θα πρέπει να εμπνευστεί και αυτό μπορείς να το πετύχεις μέσα από την δημιουργία. Ο μαθητής θα βλέπει να δημιουργεί και ανελίσσεται μέσα από το σχολείο κι όχι να μαθαίνει κάποια πράγματα και κάποιες γνώσεις. Προσπαθούμε να κάνουμε τα παιδιά μας να απομνημονεύσουν κάποια πράγματα που με ένα πάτημα του κουμπιού τα έχουν όλα έτοιμα. Γιατί να πρέπει να απομνημονεύσει για παράδειγμα τις πρωτεύουσες κάποιων χωρών όταν μπορεί να έχει την απάντηση τόσο εύκολα δίπλα του. Θα πρέπει να το μαθαίνεις να αναζητεί την απάντηση, να αναζητεί την λύση κι όχι να του την δίνει έτοιμη..."

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη που δίνει απαντήσεις και λύσεις σε πολλά από τα σημερινά προβλήματα αναλύοντας το τι μέλλει γενέσθαι στον τομέα της Παιδείας την επόμενη μέρα...


ΕΧΟΥΜΕ ΙΕΡΟ ΚΑΘΗΚΟΝ

ΝΑ ΑΝΑΚΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ,
ΝΑ ΑΝΑΔΟΜΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ
ΚΑΙ ΕΛΕΦΘΕΡΟΙ ΑΠΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, ΥΛΙΚΑ, Ή ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΕΣΜΑ

ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΡΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ
ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΑΝΕΛΙΚΤΙΚΗ ΤΡΟΧΙΑ
ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ.

Η ΕΝΩΣΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ.
ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ!

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΑΣ

ΩΣ ΕΘΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΑΣ
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΓΜΕΝΗ.
ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΩΘΕΙΤΕ..
Η ΕΛΛΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ "ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ" ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΜΕ ΑΡ. ΠΡΩΤ. 6199/4-9-2015 ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ. Η ΑΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ.



Προγραμματικές δηλώσεις "ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ"

                ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ Ε.ΣΥ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ 2 ΠΙΝΔΟΥ 75 ΚΑΜΑΤΕΡΟ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210- 23874848 ΚΙΝ. 692661223

ΕΜΑIL e.sykamaterou2@gmail.com


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια